ervaringsverhalen haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Mathijs, Joscha en Marijn
Tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje hebben wij haptonomie gedaan bij Marian.
We hebben hele leuke, leerzame en grappige momenten gehad tijdens de zwangerschapshaptonomie.
Omdat de bevalling van ons eerste kind heel heftig was verlopen was het goed voor ons om hier nog eens bij stil te staan.
Juist daardoor konden we weer verder en allebei weer positief kijken naar de bevalling van ons tweede kindje.

Daarnaast was het voor ons echt even een moment om samen stil te staan bij de zwangerschap en ons tweede kindje, tijdens de haptonomie waren we echt even samen met ons kindje. Vader en de baby krijgen hierdoor ook de kans om elkaar te leren kennen, door zijn handen op de buik te leggen was er echt contact.
Wat we een prachtig voorbeeld vonden was de oefening waarbij de zwangere vrouw op haar zij moet gaan liggen, dit terwijl de man haar buik ondersteunt.
In eerste instantie was er dan nog ruimte tussen de buik en handen maar al snel ging ons kindje helemaal in de handen van zijn vader liggen, echt heel bijzonder.
We hebben veel gehad aan het leren omgaan met stresssituaties en hoe je dan toch de rust kunt bewaren.
Een voorbeeld van een oefening was; we moesten een ballon opblazen en er vervolgens op gaan zitten, dat was heel erg spannend omdat je weet dat de ballon ieder moment kan gaan knallen. Maar door je goed te ontspannen en de rust te bewaren kun je gewoon gaan zitten zonder dat de ballon uit elkaar knalt. Echt heel apart.

Ook de bevalling van ons tweede kindje, Marijn, verliep heel anders dan we hadden gehoopt. De hele bevalling was voor Marijn erg zwaar maar toen we aan het persen mochten beginnen had hij het zo moeilijk dat zijn hartslag steeds meer omlaag ging. Het was erg spannend voor ons maar toch hadden we achteraf het gevoel dat we rustiger konden blijven, mede dankzij de haptonomie.
Door de rust te bewaren is Marijn zonder ingrijpen geboren. Achteraf hoorden we dat dit heel bijzonder was gezien de heftigheid van de situatie.
Marijn moest daarna nog wel naar de kinderafdeling maar mocht de volgende dag alweer bij ons komen.

Tot slot willen we nog zeggen dat er altijd ruimte was voor vragen en eigen inbreng. We hadden een goede klik met Marian en vonden de sfeer ontspannen en gezellig.
We willen Marian bedanken voor de leuke en leerzame zwangerschapshaptonomie.

 

 

 

Jan, Femke en Carmen
Hoera in verwachting van ons derde kindje! Weer even blij als altijd, maar in een gezin met twee ondernemende jongens raast de tijd aan ons voorbij. Toch willen we graag stil staan bij en genieten van deze zwangerschap en het komende baby’tje.
Echt nieuwe dingen hoeven we niet meer te leren, dat hebben we allemaal al twee keer mee gemaakt. Daarom zien we een zwangerschapscursus niet zitten. Yoga dan of misschien haptonomie…
Het leuke van haptonomie is de intimiteit. Met elkaar ingaan op het gevoel. Daarnaast hoeft manlief maar één keer in de vier weken op te komen draven. Ook wel een voordeel. Maar eens een les proberen dan.
Met 20 weken voelt mama het kindje net, maar voor papa is er nog niet echt veel aan de hand. We leren dat je met aanraking veel kunt doen. Niet heen en weer masseren, maar even stil ergens de hand neerleggen. Dat geeft rust, geborgenheid en ontspant. Mama voelt de baby wel degelijk reageren.
Een paar dagen later is de 20 weken echo. Spannend! Maar de baby laat zich niet zien en verstopt zich achter de placenta. We trekken al bijna de agenda voor een nieuwe afspraak, als papa de les haptonomie nog even probeert. En ja hoor daar komt de baby te voorschijn en laat zich helemaal bekijken.
We zijn allebei helemaal enthousiast, dit is wat voor ons!
In de volgende sessies maken we vooral lekker contact met ons drietjes, maar daarnaast gaan we ook bezig met de vermoeide benen, het pijnlijke bekken, maar ook de gespannen vader. Eigenlijk bepalen we zelf onze ‘les’. Dan blijkt dat als je denkt dat je het allemaal wel kent, je toch nog een heleboel kunt leren.